Er zijn verschillende soorten tuinafsluitingen wanneer je je tuin geheel of gedeeltelijk wilt omheinen. Er zijn diverse materialen waar je uit kunt kiezen, maar ook verschillende maten en kleuren. Wat de mogelijkheden zijn, samen met de voordelen en de prijs bespreek ik graag met je in dit artikel.
Welke tuinafsluiting kiezen? Ontdek de soorten tuinafsluitingen.
Vergelijk verschillende tuinaannemers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten voor het plaatsen van je tuinafsluiting!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Soorten tuinafsluitingen: Handig overzicht
Hierbij een overzicht van alle soorten tuinafsluitingen voor je tuin. Weet je niet exact welke tuinafsluiting te kiezen, lees hieronder dan verder hoe je de geschikte keuze kunt maken. In het andere geval kun je gewoon doorklikken op één van deze tuinafsluitingen om meer informatie erover te ontvangen.
- Steenkorven Afsluiting (= schanskorven)
- Draadafsluiting of Draadpanelen
- Houten Afsluiting
- Betonnen afsluitingen
- Groene afsluiting
- Kunststof omheining (bvb. kunsthaag of composiet tuinafsluiting)
- Lamellen tuinafsluiting
- Weideafsluiting voor dieren
Iedere soort afsluiting heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je kunt kiezen voor een gesloten omheining of een open tuinafscheiding. Sommigen zijn beter qua budget, andere omheiningen zijn dan weer beter qua kwaliteit. De ene afsluiting heeft veel onderhoud nodig, de andere minder. Sommige bieden privacy het hele jaar door, andere enkel in de zomer, en nog andere nooit. Sommige zijn functioneel (omheining voor dieren), anderen zijn voor het uitzicht (bvb. steenkorven)
Je moet dus eerst voor jezelf uitmaken wat voor jou belangrijk is, en daarna kun je beslissen wat voor tuinafsluiting je echt nodig hebt in jouw tuin. Betafence en Bekaert zijn gekende merken, maar de tuinafsluiting wereld is veel groter dan deze twee merken alleen.
Waarop letten bij het kiezen van je tuinafsluiting?
Misschien wil je dat de afsluiting één geheel wordt qua stijl met je woning, of wil je liever dat het minder opvallend is en een neutrale kleur heeft? Het kan allemaal gemaakt worden voor je, maar dan is het wel van belang dat je weet wat je wilt en wat het doel is van je omheining.
Eénmaal je weet wat je wenst kun je een keuze maken tussen de verschillende soorten tuinafsluitingen. Wil je snel privacy, dan is een houten tuinafsluiting een goed idee. Of iets met weinig onderhoud? Dan kies je beter voor steenkorven. Voor een groene tuinafsluiting is een haag dan weer beter geschikt. Hieronder geef ik je een overzicht van alle mogelijke tuinafsluitingen.
Niet te vergeten, ook de tuinafsluiting prijs speelt een belangrijke rol bij het maken van je keuze.
Hoe een goede tuinafsluiting kiezen?
Er bestaan vele soorten tuinafsluitingen. We maken enerzijds een onderscheid tussen het soort afsluiting:
- Moderne tuinafsluitingen
- Landelijk klassieke tuinafsluitingen
- Landelijk moderne afsluitingen
Daarnaast kijken we ook naar het doel:
- Decoratief (een mooie haag in het verlengde van je tuin)
- Functioneel (een weideafsluiting voor schapen, een omheining rond het zwembad, …)
En als laatste moeten we beslissen wat ons beschikbaar budget is: wat kun je uitgeven aan een omheining?
Wanneer je deze drie zaken beslist hebt, kan een tuinaannemer je meteen vertellen welke soorten tuinafsluitingen daarvoor in aanmerking komen.
Niet te vergeten: De tuinpoort
Wanneer je de afsluiting eenmaal hebt gekozen is het van belang dat je ook kijkt hoe je toegang verkrijgt tot de tuin. Moet er een tuinhekken geplaatst worden of een tuinpoort?
Wanneer de keuze uit gaat naar de tuinpoorten dan kan dat zorgen voor twee functies, het is namelijk functioneel want je krijgt hierdoor toegang tot jouw tuin of je domein. Maar het is ook decoratief want het kan goed passen bij de huidige omheining van de tuin.
Het zou kunnen zijn dat je zo in de tuin kijkt bij de buren en andersom en dat je hierdoor graag je tuin afgesloten wilt hebben zodat je meer privacy hebt. Het advies hierbij is dat je gaat kijken naar een omheining die helemaal dicht is en geen inkijk heeft.
Wanneer je voor hout kiest kan dit helemaal dicht zijn, afhankelijk van het feit of dat het gevlochten is of niet, want dan kan het nog wel wat kijkgaten of spleten hebben.
Bedenk daarom eerst goed wat het doel is van de tuinafsluiting en wat je wensen zijn. Aan de hand daarvan kun je de soorten tuinafsluitingen bekijken en een keuze maken.
Je kunt van iedere soort de voordelen en de nadelen bekijken en dan kiezen wat het beste bij je tuin of huis past. Ken ook je budget! Sommige soorten tuinafsluitingen zijn goedkoop en andere zijn weer wat prijziger.
Lees ook: Wanneer plaats ik het best een tuinafsluiting?
Verschillende prijs per soort tuinomheining
Doordat er zoveel verschillende soorten tuinafsluitingen zijn, is het lastig om te zeggen wat een goede tuinafsluiting prijs is. Dit hangt namelijk af van welke tuinafsluiting je kiest en hoe groot de omtrek is die omheind moet worden. Natuurlijk speelt de materiaalsoort hierin ook een belangrijke rol.
Voordat je een keuze gaat maken wil je weten waar je aan toe bent en dat is heel verstandig. Het voorkomt vervelende verrassingen achteraf. Je kunt gratis een offerte aanvragen en dan kun je een keuze maken welke specialist er bij je thuis kan komen om jou te adviseren over de soorten afsluitingen en de prijs daarvan.
Als je bepaalde wensen hebt, een beperkt of juist een ruim budget hebt, geef dit dan aan. Dit kan namelijk allemaal mee worden genomen in het advies dat je wordt gegeven. Hoe meer budget je hebt, hoe meer mogelijkheden je hebt, maar ook met een beperkt budget heb jij een ruime keuze uit de verschillende soorten tuinafsluitingen.
Een goede afsluiting hoeft niet overdreven duur te zijn, het gaat over de kwaliteit.
Onderhoud van je tuinafsluiting
Sommige materialen dien je wel te onderhouden, maar daar word jij over ingelicht door de specialist. De materialen die onderhoudsvrij zijn, zijn vaak duurder, maar de investering haal je er de komende jaren uit.
Bekijk daarom wat voor jou het beste is, wil jij soorten afsluitingen bekijken die je moet onderhouden of geef je liever wat meer uit zodat de omheining onderhoudsvrij is?
Kunststoffen omheining
Een kunststoffen omheining vergt weinig onderhoud. Wanneer het vuil is spuit je het even af met een hoge drukreiniger. En één keer per jaar kun je met javel, wat water en een spons je tuinafsluiting terug laten blinken.
Houten afsluiting
Kies je voor een houten tuinafsluiting, dan komt daar meer bij kijken. Toch als je wil dat je afsluiting er piekfijn bijstaat. Zo kun je deze ook geregeld eens afspuiten met de hogedruk reiniger. Maar nu en dan zul je deze ook héél proper moeten maken en eventueel vernissen.
Dit om slijtage, zoals het rotten van het hout, tegen te gaan. Alsook zal je hout in de loop der jaren enorm verkleuren door de zon. Een beschermingslaag of een laagje ver zal de houten omheining dan zeker ten goede komen.
Daarnaast hou je eventuele beplanting beter ver weg van je houten afsluiting. Dit omdat deze het hout kunnen aantasten, en rot laten worden. Daarom kiezen veel mensen om een houten tuinafsluiting met betonplaten eronder te plaatsen (onderaan een balk beton, en daarboven hout). Omdat beton uiteraard niet snel slijtagesporen zal vertonen. Of sommigen kiezen voor een afsluiting helemaal uit beton. Al is die laatste best wat ouderwets.
Duurzaamheid en onderhoud gaan hand in hand
Wat voor soort tuinafsluiting je ook kiest, wie zijn tuinschutting goed onderhoud zal er het langst van kunnen genieten. Het is ieder jaar jezelf eens één dagje opofferen, maar het zal je veel geld uitsparen. Anders mag je om de 5 à 10 jaar een nieuwe afsluiting aankopen.
Sommige soorten tuinafsluitingen hebben uiteraard erg weinig tot geen verzorging nodig. Denk hierbij aan weideafsluitingen (cursusdraad), steenkorven, bamboe afsluiting, gevlochten tuinschermen, …
Bovenaan dit artikel hebben we een opsomming gemaakt van de soorten tuinafsluitingen. Als je op een soort klikt, zul je in dat specifieke artikel steeds vinden hoe je die tuinafsluiting moet aanpakken zodat die zich steeds in een perfecte staat bevindt.
Gratis offerte voor tuinafsluitingen
Als je tussen al de soorten tuinafsluitingen door je keuze hebt gemaakt kun je via ons helemaal vrijblijvend en offerte aanvragen. Wij brengen je dan in contact met 3 vakmannen die elk een prijs zullen opmaken voor jouw project. Zodoende kun jij meteen 3 vakmannen vergelijken qua prijs, service, … en zo snel een goede beslissing maken. Wij brengen je steeds in contact met vakmannen uit jouw eigen buurt.
Je vraagt je misschien af waarom je dit best zo doet? Wel, daar zijn verschillende redenen voor:
- Dankzij een offerte weet je precies waar je aan toe bent
- Er kunnen meerdere offertes aangevraagd worden. Zo krijg je meteen een beeld van alle prijzen.
- Bijgevolg kun je deze prijzen met elkaar vergelijken
- Daardoor heb je zelf in de hand welke vakman je kiest
- Let daarnaast goed op de levertijd en service! Ook deze kun je opvragen bij de specialist en dat kan ook doorslaggevend zijn voor jou, zeker wanneer je wat haast hebt met je tuinafsluiting.
- Let er als laatste goed op of het bedrag op de offerte inclusief het plaatsen (plaatsing + vervoer) van de omheining is (of enkel het materiaal).
Benieuwd naar een richtprijs voor een tuinafsluiting? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende tuinaannemers in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!