Op zoek naar een groene tuinafsluiting? Dan raad ik iedereen een beukenhaag aan (zelf heb ik deze ook staan). Een beukenhaag blijft ieder seizoen door een pareltje. In de lente en zomer staat hij meteen mooi volgroeid groen. Pas wanneer de lente eraan komt vallen de blaadjes er af en zie je meteen groene blaadjes tevoorschijn komen. Benieuwd naar nog meer voordelen en de prijs? Lees dan zeker verder!
De beukenhaag… Een pareltje in ieder seizoen.
Weinig onderhoud, voldoende privacy en natuurlijk uitzicht.
Vergelijk verschillende tuinaannemers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten voor het plaatsen van je tuinafsluiting!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Voordelen beukenhaag
Een beukenhaag heeft in vergelijking met andere soorten tuinafsluitingen vele voordelen. Laat ons er even dieper op ingaan…
Een beukenhaag groeit relatief snel, ongeveer 30 à 60 cm per jaar, dus bijsneden doe je best in de late zomer of vroege herfst. Het snoeien is essentieel om de bladdekking gedurende de winter te behouden.
- Deze heeft een dicht, groenblijvend gebladerte (tijdens alle seizoenen) dat een geweldig, duurzaam canvas vormt voor je andere tuinplanten en biedt zowel privacy als geluidsreductie.
- Bovendien is het een onderhoudsarme plant. Je kunt je haag in topvorm houden door deze slechts eenmaal per jaar te snoeien. Wil je dat deze altijd perfect staat, dan is 2 of maximaal 3 maal per jaar snoeien nodig (éénmaal tijdens voorjaar, zomer en najaar).
- De beukenhaag kan als inheemse groenblijvende plant een positieve invloed hebben op de omgeving en bijdragen aan de lokale biodiversiteit.
- Deze haag is niet pietluttig en doet het goed in de meeste bodems en locaties, inclusief een beschaduwde positie. Zolang er goede drainage is tenminste. Want deze plant heeft er niet graag natte voeten. Maar in België zijn er zo goed als geen natte bodems. Zelfs onze kleibodems zijn droog genoeg voor deze plant.
- De haag ziet er op elke hoogte geweldig uit, met de optie van een heg van 1 meter hoog of een groot scherm van 4 meter hoog. Je kunt ze daarom in elke tuin gebruiken.
- Deze plant is bovendien zeer populair bij dieren in het wild, deze heggen bieden zowel voedsel als onderdak voor een verscheidenheid aan vogels.
- Taxushaagplanten zijn beschikbaar in alle wortelsoorten, met gekweekte, geteelde celkweek en instant troggen die het hele jaar beschikbaar zijn. De beukenhaag is een van de weinige groenblijvende soorten die in kale wortelvorm voorkomt. En in tegenstelling tot de meeste andere kluitbalsoorten, kun je Taxus baccata-wortelkluiten op elk moment van het jaar planten, met uitzondering van de heetste maanden.
- De beukenhaag is enorm veelzijdig als het gaat om vormgeven. Ze kunnen worden gebruikt voor een formele, nette weergave, maar kunnen ook gemakkelijk worden gesnoeid in ongewone vormen en curven.
- Hoewel deze haag een iets tragere groeisnelheid kent, zal deze vaak tussen 30 à 60 cm groei per jaar bereiken.
Hoe een beukenhaag snoeien?
Een beukenhaag is een afsluiting die relatief weinig onderhoud nodig heft. Je hoeft de haag slechts een of twee keer per jaar te snoeien.
Deze kan in juni worden gesnoeid als deze er een beetje onverzorgd uitziet. We raden je aan om deze dan in de late zomer te snoeien. Augustus is de ideale tijd, omdat dit betekent dat de planten genoeg tijd hebben om aan te groeien en te herstellen vóór de winter.
Hard snoeien is niets om je zorgen over te maken, de groeisnelheid van deze haag is bijzonder snel, ongeveer 30-60 cm per jaar, dus je beukenhaag zal snel herstellen. Bij regelmatig onderhoud raden we aan een meststof met langzame afgifte te gebruiken.
Plaatsing beukenhaag
Hoe kun je een beukenhaag het best aanplanten? In welke grond, tijdens welk seizoen en wat met het onderhoud?
Welke ondergrond is geschikt voor een beukenhaag?
De beukenhaag houdt van zon of halfschaduw en doet het goed op bijna elke goed doorlatende grond (zuur of alkalisch). Deze haag is volgens velen niet geschikt voor zware klei of natte locaties. Maar mijn tuin bestaat ook uit kleigrond en die groeit ook bij mij prima. Deze haag is overigens geschikt op winderige locaties (verliest zijn bladeren niet).
Nu, hoe gaat het planten van een beukenhaag in zijn werk?
Hoe een beukenhaag planten?
Bij het planten van een beukenhaag is vooral de afstand van de plantjes van belang. En het voldoende bewateren. Achteraf dien je de juiste snoekwijze te gebruiken zodat ze één mooie volgroeide en samenhangende haag wordt.
Plantafstanden zijn een kwestie van keuze. Voor blote wortels, zijn 3 planten per meter voldoende, 5 is goed, 7 in een dubbele verspringende rij geeft sneller een dichte haag.
Over het algemeen moeten kleinere planten worden geplant met een hogere dichtheid. Gekweekte cellen moeten worden geplant op 4 per meter in een enkele rij of 6 per meter in een verspringende rij, maar in het bijzonder met deze soort kunt je overwegen om dichter te planten.
Prijs beukenhaag
De prijs voor een beukenhaag vind je in onderstaande tabel. Per meter heb je ongeveer 3 à 5 plantjes nodig. Afhankelijk van hoe dik de haag moet zijn. Wie tuinafsluiting prijzen vergelijkt zal merken dat dit één van de goedkoopste afsluitingen is.
Soort | Prijs (per stuk) | |
---|---|---|
Groene beukenhaag | € 3 | Gratis offerte » |
Rode beukenhaag | € 7,5 | Gratis offerte » |
Een beukenhaag laten plaatsen
Persoonlijk advies staat bij ons voorop. Door te luisteren naar je wensen en je situatie kunnen we je het beste advies geven over het planten van een beukenhaag. Neem vrijblijvend contact met ons op en we overleggen graag met je over de mogelijkheden en de bijhorende prijs. Helemaal vrijblijvend!
Benieuwd naar een richtprijs voor een tuinafsluiting? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende tuinaannemers in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!