De tuin is een heerlijke plek om te ontspannen, te spelen en te genieten van alles wat er groeit en bloeit. Maar om het leefbaar te houden betekent het wel dat je regelmatig aan de slag moet. Want een tuin onderhouden is meer dan alleen onkruid wieden en het gras maaien. Wanneer je ieder seizoen een aantal klussen doet kun je het hele jaar door genieten van je fijne tuin.
Inhoud
Het voorjaar
Het voorjaar is het aangewezen seizoen om flink aan de slag te gaan in de tuin. Het gras verticuteren, kale plekken opnieuw inzaaien en bemesten zorgen voor een groen en gezond gazon. De bestrating en tuinmeubilair dat buiten heeft gestaan kan na de herfst en winter ook wel een opfrisbeurt gebruiken. Doordat de zon tijdens deze seizoenen weinig kracht heeft en door neerslag vormt er zich op tegels en tuinmeubels een aanslag. Deze groene aanslag verwijderen kan je het beste doen met daarvoor geschikte, speciale schoonmaakmiddelen. Verwijder onkruid, verwen de grond waarin planten plus bloembollen staan met organische mest en snoei bomen en heesters. Ook is het voorjaar bij uitstek geschikt voor nieuwe beplanting in potten en borders en om eenjarige zomerbloeiers te zaaien. Heb je een moestuin? Poot aardappelen, plant aardbeien en zaai lekkere groenten en kruiden zoals courgettes, rode bietjes, kropsla, basilicum, bieslook en koriander. Dat wordt smullen!
De zomer
In de zomer is het een kwestie van de tuin bijhouden. Dode bloemen verwijderen, onkruid wieden, het gras maaien en zorgen dat bij droogte alles voldoende water krijgt. Het harde werken in de moestuin werpt nu zijn vruchten af. Bereid een heerlijke maaltijd van de zelfgekweekte aardappelen, groenten, kruiden en als afsluiting een heerlijk dessert met vers geplukt fruit. Een stukje vlees of vis op de barbecue, een goed glas wijn of een koel pilsje en een zwoele zomeravond in eigen tuin kan niet meer stuk.
De herfst en winter
In de herfst bereid je de tuin voor op de winterperiode, een seizoen van relatieve rust. Het tuinmeubilair kan weer opgeborgen worden, de buitenkraan afgesloten en gevallen bladeren op het gazon en de bestrating ruim je op. Haal vorstgevoelige planten naar binnen of bescherm ze met een vliesdoek tegen de kou. Bomen en struiken kunnen een laatste snoeibeurt gebruiken en bollen voor het volgend voorjaar kunnen aangeplant worden. In december decoreer je natuurlijk de tuin met feestverlichting. De winterperiode is bij uitstek geschikt om klusjes uit te voeren. De schutting die wel een likje verf kan gebruiken of het tuinhek dat gerepareerd moet worden. Ben je toe aan een andere tuinafsluiting? Ook voor het (laten) plaatsen hiervan is dit het juiste seizoen.