Een buitenkeuken, soms ook wel een outdoor kitchen genoemd, biedt een unieke manier om het hele jaar door van de buitenwereld te genieten. Het staat je toe om buiten te koken en in de buitenlucht gezellig samen te zijn. De meeste mensen denken bij een buitenkeuken aan de warmere zomermaanden, wanneer het droog is en het buiten aangenaam vertoeven is. Toch kan een buitenkeuken eigenlijk het hele jaar door worden gebruikt. Het creëren van een functionele en comfortabele buitenkeuken die het hele jaar door van dienst kan zijn, vergt wel een aantal afwegingen.
Inhoud
Materialen voor de buitenkeuken
Een buitenkeuken moet natuurlijk weer en wind kunnen doorstaan. Daarom is het belangrijk dat het is gemaakt van hoogwaardige materialen die tegen een stootje kunnen. Daarbij maakt men vaak gebruik van roestvrij of roestvast staal (rvs). Dit is een keuze voor weerbestendigheid en hygiënische eigenschappen. Roestvrij staal is gemakkelijk schoon te maken en, zoals het woord aangeeft, bestand tegen roest. Ook gecoat aluminium wordt vaak gebruikt, net als keramiek. Keramiek gebruikt men vooral voor het werkblad. Dit is een hittebestendig, slijtvast en extreem sterk materiaal. Verder kan men ook hout gebruiken, op voorwaarde dat dit is behandeld tegen vocht en insecten.
Overkapping voor buitenkeuken
Een goede buitenkeuken heeft in principe geen overkapping nodig, maar een overkapping is wel nuttig voor wie er het hele jaar door gebruik van wil maken. Een goed ontworpen overkapping kan ook helpen bij het reguleren van de temperatuur en bij het creëren van een gezellige sfeer, zeker indien het wordt gecombineerd met verlichting. Er zijn verschillende opties, van eenvoudige pergola’s tot constructies die volledig geopend en gesloten kunnen worden. Materialen zoals polycarbonaat, hout en aluminium worden vaak gebruikt voor overkappingen.
Wanneer je een overkapping hebt, is het belangrijk om te weten of een dampkap al dan niet noodzakelijk is. Een dampkap helpt bij het afvoeren van rook, dampen en geuren, maar is niet altijd vereist. Dit is afhankelijk van een aantal factoren en moet geval per geval worden beoordeeld. COOXS, een specialist in op maat gemaakte buitenkeukens, kan je adviseren over de noodzaak van een dampkap in jouw specifieke situatie. Daarbij houdt men onder meer rekening met de grootte en het ontwerp van de overkapping.
Verwarming voor koude momenten
Om tijdens de koudere avonden en maanden van het jaar optimaal te kunnen genieten van je buitenkeuken, is verwarming uiteraard een must. Er zijn diverse verwarmingsopties. Naast de standaard terrasverwarmers kun je natuurlijk ook de voorkeur geven aan een gezellige vuurkorf. In Vlaanderen is dit nog toegestaan, maar in Nederland wordt de vuurkorf in sommige gemeenten al verboden. Een goed alternatief is infraroodverwarming. Dit is bijzonder effectief, omdat het directe warmte biedt zonder de lucht te verwarmen. Aanvullend kun je ook nog gebruikmaken van warmtekussens en -dekens, wat voor extra gezelligheid en knusheid zorgt tijdens de avondlijke uurtjes.
Juiste indeling en apparatuur
Gedurende het jaar wijzigen de culinaire voorkeuren. Het is belangrijk dat de buitenkeuken hierop inspeelt, zowel wat de indeling als de aanwezige apparaten betreft. Doordat een buitenkeuken altijd maatwerk is, kan een bestaande barbecue bijvoorbeeld eenvoudig worden ingebouwd. Dit is ideaal voor in de zomer. Denk echter ook aan andere apparaten, zoals een smoker, een wijnkoelkast en een pizzaoven. Een kookplaat, gootsteen en een kleine koelkast zijn sowieso ook handig. Roestvrijstalen apparatuur is een goede keuze, vanwege de duurzaamheid en het onderhoudsgemak. Zorg er hoe dan ook voor dat alle apparaten geschikt zijn voor buitengebruik om problemen te voorkomen.